Van een 5500 jaar oude citymap van klei, naar een houten citymap bij jou aan de muur

Een citymap van hout is de nieuwste trend op het gebied van interieurdecoratie. De eeuwenoude techniek van graveren is door het gebruik van computergestuurde lasers plots heel toegankelijk geworden. Dat is wel wat anders dan het graveren van een citymap in klei. De oudste teruggevonden citymap is teruggevonden van de Babylonische stad Nippur en wordt gedateerd in ongeveer 3500 voor Chr. Op de gravure is de tempel van Enlil te zien, een stadspark, de stadsmuur en poorten en ook een kanaal en de rivier de Euphrates. Ze hadden zelfs al beschrijvingen toegevoegd om aan te geven waar we precies naar kijken.

Citymaps van hout, al eeuwenoud

Een middeleeuwse citymap zag er heel wat anders uit dan een screenshot van Google Maps. Gezien vanuit een verhoogd standpunt kijken we neer op een stad, maar hebben we meer het gevoel een profiel dan een vogelvlucht te zien. Veel van deze kaarten hadden dan ook meer een verhalen vertellende functie dan om de snelste route naar de vismarkt te vinden. Pas in de Renaissance begonnen cartografen weer meer plattegronden vanuit vogelvlucht te tekenen, waarbij ze de nieuw uitgevonden regels van de perspectief vakkundig toepasten. 

De citymaps werden ook in de middeleeuwen en de Renaissance uitgevoerd in hout. Ze kenden natuurlijk nog geen lasergraveren, maar een houten met de hand gegraveerde afbeelding werd gebruikt om de citymap af te kunnen drukken. Op deze manier konden deze zeer gedetailleerde houten citymaps relatief eenvoudig vermenigvuldigd worden, waardoor ze toegankelijker werd voor een groter publiek.

Ontwerp je eigen citymaps van hout

Je hoeft tegenwoordig geen cartograaf te zijn om je eigen citymap in hout te ontwerpen. Bij Hood&Wood hebben we een editor waar je naar hartelust je gang kan gaan. Kies zelf of je Gent, Brugge of toch liever Leuven op de kaart wilt zien. Maak je eigen titel die verwijst naar je huwelijksreis naar Amsterdam, of je geboorteplaats Almere, voeg markers toe en kies het materiaal en het formaat dat je wilt.

Houten citymap van Hood&Wood

Neem een kijkje op onze Instagram voor inspiratie voor je eigen houten citymap. Voor elke bestelling bij Hood&Wood planten we weer een nieuwe boom. Daarnaast bezorgen we je citymaps van hout gratis binnen drie werkdagen bij je thuis. Voorzien van een gratis staander of ophangsysteem kun je hem direct thuis neerzetten of ophangen. Waar wacht je nog op? Probeer onze editor uit en wordt onderdeel van de eeuwenoude traditie van het maken van kaarten.

Updating…
  • Geen producten in je winkelmand.
×

Hi!

Heb je vragen? Of hulp nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder:

× Kan ik je helpen?