Het gebruik van landkaarten van hout door de jaren heen

Een landkaart van hout is al eeuwenoud. In de middeleeuwen werden landkaarten uit houten blokken gegutst. Deze houten blokken werden echter niet, zoals nu, direct als decoratie gebruikt. De houten blokken werden gebruikt om de landkaarten te drukken en op die manier eenvoudiger te vermenigvuldigen. De houten reliëfs werden met een roller met inkt ingesmeerd en vervolgens onder een drukpers gelegd op een vers vel papier.

De plekken waar de kunstenaar of cartograaf hout had weg gegutst is geen inkt op gekomen en dus alleen de stukken die de maker met rust heeft gelaten geven inkt af op het papier. Als je dus een landkaart van hout maakt op deze manier moet je tijdens het werken altijd omgekeerd denken. Waar je gewend bent dat je lijnen normaal gesproken zwart zijn en dat wat je met rust laat wit, is het bij hoogdruk dus precies andersom.

Een landkaart van hout werd ook vroeger al als muurdecoratie gebruikt

In latere eeuwen werden landkaarten steeds wetenschappelijker en werd hij meer als atlas en om de weg te vinden gebruikt. In de middeleeuwen echter zag een landkaart er heel anders uit dan we nu gewend zijn. Een stad werd in 3D vanaf een enigszins verhoogd standpunt afgebeeld. Perspectief werd in de middeleeuwen niet gebruikt en het verschil in grootte tussen de gebouwen had vooral te maken met hoe belangrijk het afgebeelde was ten opzichte van zijn buurman. Hoe groter het object of de persoon, hoe belangrijker voor het verhaal dat de kunstenaar wilde vertellen.

Hoewel de landkaart van hout zelf niet direct als decoratie werd opgehangen, waren de afdrukken hiervan vaak wel voornamelijk van decoratieve en verhalende zin.

De opkomst van lasergraveren

Een landkaart aan de muur hangen als decoratie is dus al eeuwenlang een traditie, maar daadwerkelijk het houtblok als ondergrond gebruiken is dus niet gebruikelijk. Door de opkomst van nieuwe technieken zoals computer gestuurde laser graveermachines zien we een nieuwe trend tevoorschijn komen bij wanddecoratie op het gebied van landkaarten van hout. Met laser graveren kan er op een snelle en relatief goedkope manier volledig gepersonaliseerde landkaarten van hout worden gemaakt. Door te werken met lichte materialen als multiplex, gecoat MDF of acrylaat kan de houten landkaart nu ook direct aan de muur worden gehangen.

Een landkaart van hout bij Hood&Wood

Bij Hood&Wood zijn we experts op het gebied van landkaarten van hout en in onze editor kun je helemaal je eigen landkaart van hout ontwerpen. Kies exact welke locatie je op je landkaart van hout wilt, maak je eigen titels en plaats je eigen markers. Vervolgens kun je kiezen uit wel vijf verschillende soorten materialen en vijf verschillende maten. Binnen drie werkdagen sturen wij je landkaart van hout naar je toe inclusief een gratis ophangsysteem of staander. Ga snel aan de slag in onze editor en ontwerp je eigen landkaart van hout.

Updating…
  • Geen producten in je winkelmand.
×

Hi!

Heb je vragen? Of hulp nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder:

× Kan ik je helpen?