Een plattegrond maken is makkelijker dan je denkt

De geschiedenis van een plattegrond maken

Een plattegrond maken was vroeger nog niet zo makkelijk. Zonder satelliet of vliegtuig moesten cartografen met behulp van bijzondere en vaak ingewikkelde meetinstrumenten bepalen waar en hoe een kaart er uit moest komen te zien. Veel oude kaarten hadden vroeger dan ook een heel andere functie dan de snelste route te vinden tussen Rotterdam en Antwerpen. In de middeleeuwen had een stadsplattegrond meer de functie van een uitgebreide illustratie, waarbij het verhaal van een stad of een plek kon worden verteld. In de Renaissance gebruikte men kaarten om de nieuwste wetten van perspectief zo kunstig mogelijk toe te kunnen passen en zien we hele bijzonder gemaakte plattegronden in perfect 3D perspectief.

De vier grootste steden van Nederland op de kaart

Amsterdam

De plattegrond van Amsterdam kun je er bijna altijd direct uitpikken. Met de kanalen die in een halve cirkel aan het IJ liggen, heeft Amsterdam ook in vogelvlucht een unieke stadsindeling. In de buitenste ring rondom het centrum kunnen we nog vagelijk de oude vestingen herkennen, maar het zijn de kanalen in het oude centrum die de plattegrond van Amsterdam kenmerken.

Rotterdam

Als je een plattegrond van Rotterdam maakt begin je met de kenmerkende kronkel van de Nieuwe Maas. Als je ervoor kiest alleen het centrum te pakken zal deze linksonder met een mooie zwieper rechtsonder weer uit beeld verdwijnen. De Erasmusbrug verbindt natuurlijk beide oevers en mag niet ontbreken als je de plattegrond gaat maken.

Den Haag

Hoewel Scheveningen officieel natuurlijk niet meer Den Haag is, zorgt de ligging van Den Haag aan de kunst natuurlijk voor een kenmerkend beeld. In tegenstelling tot de meeste steden is Den Haag dan ook niet echt gecentreerd rondom een grote rivier. De straten zijn ook behoorlijk netjes in een raster aangelegd en de kaart van Den Haag kenmerkt zich dan ook om zijn bijna geometrische uitstraling.

Utrecht

Het oude centrum van Utrecht is bij het maken van een plattegrond direct herkenbaar door de oude grachten, waar je nog de kenmerkende driehoeken van de oude vesting in kunt herkennen. Het spoor en Utrecht centraal zijn moderne invloeden die de plattegrond van Utrecht kenmerken. Met de Jaarbeurs in het westen en het oude centrum in het oosten is Utrecht centraal niet alleen het centraalste punt van heel Nederland, maar ook van Utrecht zelf.

Een plattegrond als wanddecoratie

Elke herinnering is aan een plek gebonden. De buurt in Nijmegen waar je bent opgegroeid, het centrum van Groningen dat je onveilig maakte als student, het romantische pleintje in Brugge waar je ten huwelijk gevraagd bent en uiteindelijk de wijk in Almere waar je moeder bent geworden. Al deze plekken vertellen hun eigen verhaal. Waarom maak je niet zelf een plattegrond om deze herinneringen te koesteren en aan de wand te hangen? Bij Hood&Wood kun je eenvoudig je eigen plattegrond maken met de volgende stappen:

Kies je locatie

Schrijf de naam van de plaats in de zoekbalk en versleep de kaart precies zoals je hem hebben wilt.

Kies je materiaal

Kies uit de vijf verschillende materialen die elk voor andere kleurcontrasten zorgen. Welke heb jij het liefst aan je muur hangen?

Kies je formaat

Er zijn vijf verschillende maten, kies voor horizontaal of verticaal en ga verder met je plattegrond te maken.

Schrijf een tekst

Schrijf een originele titel, ondertitel en pas eventueel de coördinaten aan van de exacte locatie die je wilt.

Voeg markers toe

Plaats de marker op je favoriete plekje in Brussel of precies op de plek van het huis waar je geboren bent in Antwerpen.

Updating…
  • Geen producten in je winkelmand.
×

Hi!

Heb je vragen? Of hulp nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder:

× Kan ik je helpen?